Stravechiul si autenticul din el

0
70
views

“Drumul lung spre Cimitirul Vesel” a trecut, cu vreme bunicica si oameni faini, cu aproape 34 de ore in total cu trenul, animate de cantari cu Rapsozii gorjului (dus) si Mambo Siria (intors), cu ateliere, muzici, lume.

Promovat intens in ultima saptamana de straini, Cimitirul Vesel te loveste cu seninul mortii la prima vedere si cu ieftinul trairii la a doua. pentru ca Sapanta cea mandra nu mai e ce-a fost. tocmai pt asta a fost aleasa ca locatie pt. festivalul Drumul lung…
mai precis, intentia a fost de regasire, de impartasire a bucuriei de a fi.

 

asa cum au stiut-o strabunii locului si nu numai. daca s-ar fi dorit o manifestare de genu cantarea sapantzii cu obisnuiti ai cantarilor moderne si turme de mici, ar fi fost in stare fara doar si poate autoritatile s-o faca, spre veselia tuturor doritorilor de astfel de distractii.
insa, organizatorii si-au dorit altceva. mai greu si mai rar, in zilele astea crizate. si anume sa aduca un tribut stravechiului si autenticului si sa arate ca inca mai functioneaza, ca asta uneste, ca spiritul conteaza. asta-i motivu’ pt. care s-au deplasat muzicienii irlandezi sa interpreteze suita compusa pe versurile epitafurilor, sa cante alaturi de un cor teologic si de-o bucata de filarmonica, asta-i motivu pt care in ziua de sfanta maria s-or adunat sub obladuirea lui grigore lese artisti ai satului, muzicanti faini de la tara ce-si canta autentic muzicile locurilor lor, ca-s de dor, ca-s de jale, ca-s de catanie, ca-s de paranghelie, whatever…
ce nu inteleg multi din presari, laolalta cu “valorile locale” si diriguitori de fonduri sau sfatuitori bisericosi este fix asta: ca pot face sa se intample lucruri minunate sau pot sprijini cu adevarat astfel de initiative fara sa le bage in malaxorul de biznis al zonei, asa cum au inteles-o de o buna bucata de vreme.
in Sapanta oamenii ar trebui sa fie luminosi si saritori, nu? ei bine, cativa chiar sunt. si ar putea fi toti. numai ca experimente din astea nu se intampla peste noapte. adica renuntarea la politizare si politici orgolioase pentru promovarea adevaratelor valori si a spiritul locului.  pentru simplu fapt ca reteta romaneasca spune ca-i riscant si ca nu-ti iei partea. total eronat.
s-a plictisit lumea de cumparat palarii de cowboy de la mausolee si de ciurucuri, de obiecte pseudo-artizanale kitschoase si nereprezentative. asta ar trebui sa inteleaga si bastanii din ministere si mai marii oraselor si comunelor din zone de-astea binecuvantate de Dumnezeu cu atata frumusete.
si-atunci, sa aloce cu cap resurse nu doar pentru promovarea unui loc, ci si pt intretinerea si infrumusetarea lui, ajutand astfel si obicceiurile, si oamenii si natura si statul.
mi-as dori ca la anul daca mai ajung pe-acolo sa gasesc o comuna curata si zambitoare, cu toate utilitatile necesare traiului si turismului, cu wireless si locuri de stat pe pajiste la aer liber si trimis in lume poze si ganduri de aici, cu multi turisti care se plimba cu caruta sa cunoasca oamenii de care au auzit de pe site-ul pastorit de primar care le va fi expus intre timp operele si mestesugurile, cu targ de lucruri realmente autentice si facute de mana oamenilor satului. ca sunt, slava domnului. toata stima participantilor la ateliere si truditorilor intr-ale gurii, ca tare-o fost faini.
mi-as dori ca la anul orgoliile sa lase loc spiritului sa zburde si bucuriei de a fi sa se impartaseasca senin.

cam atat.

a. toate aplauzele scenografilor festivalului (mi-o placut maxim camasile, sapantzii, choiscurile din lemn si tot tt) si intregii echipe inimoase ce-o facut minuni acolo, in frunte cu Peter Hurley.
a 2. adica uitasem sa spun si ce minunate-s perseidele. sau cat de frumos mi s-au parut pe cerul ala.