In Deriva, sezonul 1

0
110
views

In care se arata ca am ascultat intamplator  un fel de rezumat ad-hoc (cel putin asa mi se pare) al unei relatii de amor in 3 piese diferite ca gen si perioada de lansare. Adica una noua, una medie si una sa-i zicem veche.

Ia incepeti cu refrenul “I love the way you lie” via Eminem ft. Rihanna. “Imi place cum ma minti” gandim atunci cand nu stim sa acceptam complimente, dar vrem sa nu se mai termine, disecam povestile si explicatiile oferite la intrebarea “unde-ai fost”  sau realizam ca planurile pe care le auzim despre viitorul relatiei sunt total aiuriste si nerealizabile (“o sa facem aia, o sa mergem acolo, o sa ne fie asa ca-n vise, maine, poimaine”)…
Pac, apare o fisura ce nu poate trece neobservata, devine subiect de cearta si da-i cu “De ce ma minti, de ce ma minti, de ce nu-mi spui ceea ce simti” cum canta Liviu Pustiu & Daniela Gyorfy.
Si cand nu mai e nimic de reparat sau pur si simplu se intampla plecarea pe cai diferite, zang o ardem suferind cu “Ai plecat, si cate nopti am plans, de ce-ai plecat bis“. Corect?

Ei bine, fara muzici, dar cu acelasi traseu de interpretare:  Ce zic vorbele de acum, ce drama ascund si care-i chestia catre care se poate ajunge/ care se poate evita e intr-un anume sens (adica ala profesionist, chiar terapeutic) unul din episoadele serialului IN DERIVA realizat de HBO. Care serial, inspirat de o productie israeliana (Be Tipul) si de tizul lui american In Treatment, se va difuza de luni pana vineri, fiecare zi corespunzand unei sedinte la psiholog. Evident, in fiecare episod de 25 de minute, asistam la discutia dintre un pacient si psihoterapeutul sau. Maria Dinulescu joaca rolul unei tinere ce-si diseaca relatia in fata lui Marcel Iures (psihologul Andrei Poenaru) dupa care-i marturiseste ca are niste ganduri cam nepotrivite in ce-l priveste, combatantul Vlad Zamfirescu isi descarca acestuia sufletul obosit de indoieli si poate de vinovatie dupa un incident in Afganistan, corporatista Andreea Bibiri si “grajdarul” Bogdan Dumitrache il intreaba daca sa pastreze sau nu o sarcina, gimnasta Maria Mitu vrea o hartie pe care sa scrie ca n-a vrut sa se sinucida. Cui ii spune/ daca are nevoie sa spuna Psihologul ce-l framanta si ce probleme are si  cum le va rezolva? Cam astea ar fi lucrurile care se-ntampla in primele 5 episoade ale serialului, vizionate azi.
IN DERIVA e un produs de televiziune care arata cool, are scenarii scrise binisor (mi-a placut mult episodul cu terapia de cuplu), regizat uneori chiar ok, e jucat decent (n-ar strica mai multa chimie intre personaje –  se mai strecoara momente similare unor discursuri tinute intr-o sala goala…) si are sanse destule sa prinda la publicul romanesc.

Initiativa HBO e laudabila (si campania Propaganda a fost nimerita), simteam nevoia de o productie romaneasca in grila serialelor, si sper sa aiba succes.
Pe mine m-a facut curioasa si chiar daca In Treatment mi-a placut mult mai mult (datorita actorului pricipal, Gabriel Byrne si felului in care au reusit  prin casting si scenariu sa adapteze totul la specificul american, asa ca totul arata si se simte mult mai veridic) desi am vazut doar un sezon jumate pana acum (acu se da seria 3) si voi incerca sa urmasesc evolutia personajelor de pe ambele continente:)

Din decembrie, bagati vizionare pe HBO, ca sa vedeti cu ochii vostri care-i treaba.