Despre PARABENI si viata lunga. PENTRU GABI.

La solicitarea publicului spectator care ma aude parabenizand de trei ani si mai bine, iar acuma se mira ca vede rafturi de cosmetice “paraben-free” si ma messengerizeaza ca pe mama omida, expun urmatoarele chestiuni legate de paranoia parabenica:

1. Circuitul parabenului in natura

In care se arata ce sunt parabenii, unde traiesc si ce fac ei in viata.
De sute si mii de ani de cand muierile au dat de gustu intretinerii, ingrijirii si mai ales al sulemenirii ca parte marcanta a constructiei si proiectiei imaginii personale, s-au cautat catralioane de solutii pt dezvoltarea unor produse ale caror proprietati sa se pastreze mai mult timp cu acelasi efect. Adicatelea, inainte toate cele extrase de prin gospodariile traditionale (animale, plante, fructe) se iubeau unele cu altele in masti, crème si alte alea, care puteau fi folosite de la 0 zi pana la max 30 zile (tinute la rece/beci sau sub apa), in functie de proprietati si modalitatea de preparare.

Tehnologia pusa in slujba industriei cosmetice si farmaceutice, idem ca si in cazul industriei alimentare cere rezistenta, eficacitate si dependenta.

Pt toate astea, cheia sunt conservantii. Mai ales ca-s ieftin de obtinut.

Deci parabenii (esterii acidului para-hydroxibenzoic or sthin’) pt producatorii de cosmetice sunt ca aditivii alimentari si toate e-urile alea pt alimente.

Unele amagesc pielea, altele amagesc foamea.

Localizare:

Parabenii s-au utilizat multa vreme pt ca erau considerati conservantii cel mai bine tolerati de piele, cu un procentaj de reactii alergice scazut. Sunt peste tot: in sampoane, geluri de dus, crème, lotiuni, rujuri, produse de machiaj, deodorante, geluri intime si lubrifiante, lotiuni autobronzante, pasta de dinti etc

In stare naturala se gasesc de exemplu in siropu de afine, si actioneaza ca agent antimicrobian.

Interesul pentru produsele alimentare bio se completeaza impecabil cu lupta pentru suprematie a produselor cosmetice “naturale”. Asadar se cauta in ambele cazuri anumite tipuri de conservanti, mult mai scumpi si netestati, dar care imbracati in haina lui “extract natural de…” ofera confort mental si incredere…

E si normal. Parabenii sunt niste chestii sintetice, produse prin esterificarea acidului hydroxibenzoic (la randul lui produs industrial printr-o reactie modificata Kolbe-Schmitt, ajutata de phenoxid de potasiu si dioxid de carbon) cu un alcool.

Normal k suna mai bine samburi de strugure si extract de ulei de macadamia decat un paraben, chiar daca asta micu din urma e mai rapid absobit, metabolizat, si excretat.

Cum se numesc ei:

methylparaben (E number E218), ethylparaben (E214), propylparaben (E216) butylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben, benzylparaben

2. Acu pe bune, cu ce sunt parabenii de vina:

Facts:

Concentratia ingrijoratoare de parabeni din mostre de tesut in cazul femeilor cu cancer la san. Evident, s-a alimentat teoria potrivit carora parabenii din deodorante/antiperspirante contribuie la dezvoltarea cancerului la san. Nu s-a dat publicitatii niciun studiu care sa confirme biologic chestia asta.
Afectarea secretiei de testosteron si a functionarii sistemului reproducator masculin (de la expunerea belelushilor la produse cu concentratie crescuta de butylparaben)
Reactii alergice puternice: iritatii ale pielii, dermatite de contact etc
Multe produse cosmetice folosesc parabenii in concentratii mai mari de 0,4% (limita maxima in UE), chestiune daunatoare pt organism
Imi plac produsele pe baza de oxigen. Numar parabenii pe ambalaje. Pt ca ma enerveaza cum ii cheama si vreau sa ma conserv prin alte metode care nu provoaca dependenta.
Daca nu vad ca scrie non-comedogenic, non-alergenic nu cumpar. Imi place busuiocul. Ma dau in vant dupa aloe-vera, roinitza, musetel si crin. Imi plac produsele Botega Verde, Lush, uneori Faberlic etc
Ma seaca marile corporatii cosmeticoide cu jde branduri cu exact aceleasi indicatii. Asa ca prefer sa castige non-parabenicii mici cu preturi decente spre imense (astea la cosmeticele cu caviar), decat parabenicii mari, cu costuri infime de productie si preturi medii si mari. Sanatatea e pe primul plan.
Imi place cosmeticdatabase.com pt ca pune mintile la tastat pt a le da peste nas brandurilor care investesc imens in marketing si mai putin in calitatea produselor.