PACIFIC, o noua miniserie HBO

1
39
views

in care se arata ca pe 15 martie HBO ROMANIA prezinta in premiera o miniserie care “onoreaza sacrificiul si atrage atentia asupra violentei”, dupa spusele unui simpatic comandor in marina americana, prezent la vizionarea primelor doua parti din THE PACIFIC.

e vorba de un proiect la care au contribuit, in calitate de prducatori executivi, Tom Hanks, Steven Spielberg si Gary Goetzman, alaturi de o echipa extinsa de producatori, scenaristi, regizori (Jeremy Podeswa, Carl Franklin, David Nutter, Timothy Van Patten) si actori, marea majoritate tinerei.

 

THE PACIFIC comprima in aprox. 10 ore cateva luni din viata unor oameni, mai precis a unor soldati americani care au trait al doilea razboi mondial intr-un fel aparte: au participat la operatiunile din Pacific (gen cea mai mare parte a Oceanului Pacific si-a insulelor din zona, inclusiv Filipine, Indiile Olandeze, Noua Guinee si Insulele Solomon). Mainly, vedem razboiul prin ochii a trei oameni din Prima Divizie de Puscasi Marini, o divizie de infanterie poreclită “The Old Breed” care s-a aflat in fruntea multora dintre cele mai dure campanii din timpul Razboiului din Pacific.

THE PACIFIC nu e nici pe departe un proiect stralucitor ca ROME, nici la fel de inchegat ca “Band of Brothers” (2001) care a adunat peste 20 de premii. Daca actiunea celui din urma se desfasoara in Europa si are in prim plan story-ul unor soldati americani mai parasutisti de felul lor, in THE PACIFIC, se intersecteaza povestile unor puscasi marini, fiecare cu motivu’ lui de inrolare, cu grupul lui de camarazi, cu istorii si temperamente diferite. Asa ca, din punctu’ asta de vedere, e chiar nice de vazut.

Distributia e chiar nimerita, imaginea bunicica, muzica asemenea, razboiu’ dur, dialogurile so-so, insa, poate ocupa un loc decent in topul serialelor de anul asta.
Asa ca nici nu incape vorba ca o sa ma uit in continuare, gen abia astept sa ma holbez iar la JAMES BADGE DALE (un dragutzel care-a jucat in The Departed, Lord of the Flies, in 24 si Rescue Me) care joaca rolul lui Robert Leckie, un tip care-a fost reporter sportiv, s-a inrolat in marina si s-a dovedit chiar cool in calitate de soldat clasa I care-a servit tara lui americanoasa ca mitralior. Is curioasa daca Leckie se intoarce acasa si se iubeste cu fata careia ii scrie din transee dupa ce omoara galbejiti, fura provizii sau marsaluieste prin ploaie. Is curioasa daca imigrantu Basilone, un curajos sergent, tot mitralior, ajunge sanatos la familia lui mare sau daca Eugene Sledge, un pusti de 18 ani cu suflu sistolic, obsedat de inrolare, face fata razboiului aluia ca mortier. Serios, mi-s dragi. Pe primii 2 i-am vazut luptand si fumand la Guadalcanal. Cine si cum s-o salva oare din nenorocirile de la Cape Gloucester, Peleliu, Iwo Jima, Okinawa?
well, gotta wait 4 the show on HBO…


JAMES BADGE DALE in THE PACIFIC