Dama de pică/ Queen of Hearts

0
171
views

În contextul sălilor de cinema închise din cauza pandemiei, Transilvania Film lansează unul dintre cele mai discutate filme din ultimul an direct online, pe unlimited.tiff.ro.

În Dama de cupă, regizată de tânăra May el-Toukhy, o avocată de succes (Trine Dyrholm) își pune în pericol cariera și familia când îl seduce pe fiul său vitreg adolescent, fiind forțată să ia decizii ireversibile și cu posibile consecințe fatale.

„Trine Dyrholm e senzațională în rolul unei agresoare sexuale atipice în acest film provocator și plin de semne de întrebare” – Variety
Premiul Publicului, Sundance Film Festival 2019
 Premiul pentru regie, TIFF 2019
 9 trofee la Premiile Academiei Daneze de Film, inclusiv pentru Cel mai bun film
 Propunerea Danemarcei la Oscar, 2019

Filmul poate fi văzut în sistem pay-per-view, cu un bilet digital care costă 15 lei și care este valabil 72 de ore. Abonații au acces în baza abonamentului.
VEZI FILMUL

Parasite

Parazit// Regia: Bong Joon-Ho/ 2019, 132’

O familie de șomeri pătrunde treptat în viața unei familii bogate, cu consecințe neașteptate. Fără dubiu, unul dintre cele mai populare filme din ultimul an în lume, Parasite este o comedie neagră despre lupta de clasă în epoca modernă și „un exemplu superb despre cum o poveste bine spusă, cu personaje vii, poate tăia până la os şi te poate lăsa pe gânduri zile în şir” (Time Magazine).
Palme d’Or – Cannes 2019
Cel mai bun film, Oscar 2020

VEZI FILMUL

The House that Jack Built

Regia: Lars von Trier / 2018, 104′
Cu: Matt Dillon, Uma Thurman, Willem Dafoe, Riley Keough, Bruno Ganz.

“A wild masterpiece”, conform Indiewire, horror-ul psihologic despre un sofisticat criminal în serie care concepe fiecare crimă ca pe o operă de artă poartă semnătura inconfundabilă a lui Lars von Trier. Regizorul danez s-a întors cu acest film-șoc la Cannes, după 6 ani de statut de persona non-grata.
VEZI FILMUL

 

It Must Be Heaven

Paradisul, probabil// Regia: Elia Suleiman// 2019, 97’

ES emigrează din Palestina în căutarea unui nou „acasă”, însă își dă seama curând că țara sa de origine îl urmează ca o umbră. Promisiunea unei vieți noi se transformă rapid într-o comedie absurdă. Un film fermecător în care renumitul cineast-actor pune o întrebare fundamentală: unde te poți simți „acasă?”.
Premiul FIPRESCI, Cannes 2019
VEZI FILMUL

Todos lo saben

Toată lumea știe// Regia: Asghar Farhadi / 2018, 132′
Cu: Penelope Cruz, Javier Bardem

Laura se întoarce împreună cu copiii în satul natal din Spania, pentru nunta surorii ei. Reuniunea e bulversată de un eveniment dramatic care va scoate la suprafață un trecut de mult ascuns. Maestrul iranian al suspansului, autorul lui Nader și Simin, a deschis Cannes-ul cu acest thriller minuțios orchestrat, care te ține în suspans până la final.
VEZI FILMUL

 #AVANGARDĂ 
BIEFF – A decade of cinematic innovation

Cei 10 de ani de inovație și libertate creativă pe care Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF) îi celebrează anul acesta sunt marcați printr-o secțiune aniversară, ce reunește titluri premiate din 2011 și până astăzi.
Patru dintre ele se văd pe unlimited.tiff.ro până pe 29 noiembrie:  
Deployments // The Park // Buffalo Juggalos // Flores

***

Seria de interviuri InspiraTIFF revine pe TIFF Unlimited de vineri, 27 noiembrie, cu episoade noi, filmate la Cluj-Napoca în timpul TIFF 2020 și moderate de jurnalistul Mihnea Măruță.
Vlad Ivanov, despre actorie, agenți și experiențe personale memorabile la filmări.
Horia Tecău, despre cum construiești o echipă bună, cum treci peste eșecuri și ce înveți din ele.
***
 DOZA DE APERITIFF 
Revista online a TIFF-ului vine săptămânal cu interviuri, cronici și articole de opinie despre lumea filmului. Răsfoiește aperitiff.tiff.ro.

Dogtooth – izolarea dinaintea izolării
Retrospectiva François Truffaut pe TIFF Unlimited
Cinefilia și pandemia
Radu Ciorniciuc, despre „Acasă”