Close-up Abbas Kiarostami @ TIFF Unlimited

Pe 4 iulie se împlinesc 4 ani de la dispariția unuia dintre cei mai influenți cineaști ai ultimelor decenii, o figură emblematică a culturii iraniene, autor a peste 40 de filme: Abbas Kiarostami  (22 iunie 1940, Teheran – 4 iulie 2016, Paris).

Marcăm momentul pe TIFF Unlimited și propunem două dintre filmele sale remarcabile, pentru abonați: Le vent nous emportera/ The Wind Will Carry Us (1999) și Copie conformeCertified Copy (2010).

The Wind Will Carry Us
„Cel mai frumos, emoționant și reușit film al său, cel care, până la acest moment, reflectă cel mai convingător opera unuia dintre cei mai mari cineaști contemporani”, scria Le Monde în anul lansării, 1999. Senzual și enigmatic, amuzant și pe alocuri burlesc, filmul lui Abbas Kiarostami urmărește o echipă de jurnaliști care vine într-un sat din nordul Iranului pentru a filma un ritual de doliu. Însă femeia de 80 de ani nu moare, iar în jurul lor se întâmplă viața. Marele Premiu al Juriului și Premiul FIPRESCI la Veneția, 1999

Copie conforme
Un scriitor și proprietara unei galerii petrec o zi într-un orășel din Toscana, discutând despre adevăruri, artă, dragoste. Dar e oare o întâlnire întâmplătoare? Un puzzle fermecător și captivant cu Juliette Binoche și cântărețul de operă britanic William Shimell, aflat la primul rol.  Premiul pentru Cea mai bună actriță – Juliette Binoche, Cannes 2010

Charade, cu Cary Grant și Audrey Hepburn 
Regia: Stanley Donen
Romance, comedie și thriller într-un film clasic din 1963 descris drept „cel mai bun film de Hitchcock pe care Hitchcock nu l-a regizat”. O femeie frumoasă e urmărită în Paris de mai mulți bărbați, în legătură cu o avere pe care soțul ei decedat ar fi furat-o. În cine poate avea încredere?

O ultimă sclipire a epocii de aur a Hollywood-ului, potrivit The Guardian, Charade îi are în distribuție și pe Walter Matthau, James Coburn, George Kennedy.