Celebrități și inutilități la #icebucketchallenge

De la Mark Zuckerberg la Britney Spears, de la Adi Mutu la Radu Banciu, lumea face #icebucketchallenge

jennifer lopes ice bucket

Își toarnă o găleată de apă cu gheață (ideal e ca apa aia să fie un pic călâie, așa, să nu facă atac de cord) pe cap, să atragă atenția asupra unei boli mai puțin mediatizate dar care are are vreo 30.000 de oameni afectați și fără leac – ALS, și, implicit pentru a strânge fonduri pentru cercetare. Sunt aproape 3 milioane de filmulețe postate pe facebook, Instagram, YouTube, cu #icebucketchallenge în sprijinul alsa.org. Într-o săptămână s-au strâns aproape 32 de milioane de dolari.

3 LUCRURI DE ȘTIUT:

  • ALS/ Scleroza laterală amiotrofică este o boalǎ neurologicǎ gravǎ care cauzează slăbiciune musculară, invaliditate și care, ȋn cele din urmǎ, duce la decesul pacientului. Boala duce la pierderea neuronilor motorii, iar ȋn acest fel maladia afecteazǎ capacitatea acestuia de a vorbi, de a mȃnca, de a respira și de a se mișca. Scleroza lateralǎ amiotroficǎ mai este cunoscutǎ și sub denumirea de boala Lou Gehrig, denumitǎ dupǎ celebrul jucător de baseball care a fost diagnosticat cu aceastǎ maladie în 1939. Unu pana la doi oameni din 100000, dezvolta ALS în fiecare an. Bărbații sunt afectați mai des decât femeile. Cu toate că poate debuta la orice vârstă, este mai frecventă la vârsta mijlocie și la vârstnici. Cauzele sclerozei laterale amiotrofice sunt necunoscute. Circa 5-10% din oamenii cu ALS prezintă o forma moștenită a bolii. Scleroza laterală amiotrofică nu este contagioasă.
  • Mark Zuckerberg, Bill Gates, Jimmy Fallon, Familia Kennedy și Justin Timberlake au fost printre primii „nebuni” celebri care-au acceptat provocarea. Au urmat Jennifer Lopez, Shakira, Lady Gaga, Jessie J, Katy Perry (care-a nominalizat-o pe Madonna), Charlie Sheen (care și-a turnat o găleată cu 10.000 de dolari cash), George Bush (care l-a nominalizat pe Bill Clinton), Justin Bieber, Demi Lovato, Selena Gomez, Vin Diesel (care l-a nominalizat pe PUTIN!)
  • Tocmai când campania a luat avânt, unul dintre promotorii acesteia a murit înecat. Corey Griffin avea 27 de ani. Era unul din cei mai buni prieteni ai sportivului Pete Frates, în vârstă de 29 de ani, dignosticat cu ALS, ale cărui rude au postat primele clipuri din seria #icebucketchallenge, la sugestia lui Corey. Munca lui n-a fost în zadar. Zeci de asociații care luptă pentru diferite cauze urmează modelul de PROVOCARE -NOMINALIZARE pentru a-și promova inițiativele.

TOP ACTORI, CÂNTĂREȚI, AFACERIȘTI care-au acceptat #icebucketchallenge

TOP FOTBALIȘTI care-au acceptat #icebucketchallenge

Campioana noastră la gimnastică Larisa Iordache a postat și ea pe Facebook un filmuleţ în care ne arată că a acceptat provocarea din partea unei colege și a nominalizat-o mai departe şi pe gimnasta Diana Bulimar. Adi Mutu și alți câțiva fotbaliști români s-au implicat la rândul lor în „lațul nebuniei de pe net”…

Anne Marie Chelaru a fost printre primele vlogărițe din România care a făcut un clip în care-și toarnă un lighean cu apă pe cap… motivul ei fiind unul mai simplu – „pentru că internet”… Dar a postat apoi dovada donației către alsa.org.
Cristi DorombachPiticu.ro -, „ajutat” de Dragoș Gurăroșie de la Mixtopia.ro a acecptat provocarea sub deviza „fă ceva să fie bine”, popularizând apelul umanitar lansat de Asociatia Societatea de Salvare București.

Profitând de moment, Gândul lansează campania „Te provoc să-ţi torni cenuşă-n cap!”, o replică românească a „Ice Bucket Challenge”, invitând cititorii să lanseze provocarea politicienilor şi persoanelor publice din România… Dacă vă interesează și alternativa asta super inutilă, dar ușor amuzantă, click aici.

Dacă vrei să faci și tu parte din campania #icebucketchallenge indiferent pentru ce cauză, trebuie să vezi mai îtâi clipul de mai jos, să știi cum să eviți să fii penibil.

#icebucketchallengefail CLIP CU LUZERI ȘI TÂMPIȚI CU CREIERUL CÂT O NUCĂ

P.S. Eu nu particip la #icebucketchallenge pentru că singura cauză în care cred – „îndepărtarea efectelor spălării pe creier și retardismului social la români” nu are încă o asociație care să strângă fonduri pentru cercetări și acșiuni, iar eu n-am timp s-o înființez, că trebuie să muncesc să-mi plătesc taxele și impozitele și puținul timp rămas să fiu subversivă online nu mi-e de ajuns să stau la cozi 🙂