Cele 3 legi ale violului by Nelson Mondialu

Îl cheamă Pop Nelson Simone, își spune Nelson Mondialu, se (auto) promovează drept cel mai simpatic interlop din România și are aproape 70.000 de abonați pe YouTube (pe mai multe canale), 52 de ani, nevastă mai tânără și copii normali, o veveriță pe care-o alintă Căprioara, tablouri cu el și, desigur, mulți prieteni cu nume dubioase, stabiliți în Germania.

Veverița căreia Nelson îi face toate poftele.
Veverița căreia Nelson îi face toate poftele.

Și-a plimbat dinții de aur, burta, fundul, poveștile despre cei 3 ani de pușcărie (făcuți la aproape 20 de ani, ocazie cu care și-a văzut pentru prima dată mama care avea vreo 36 și-i apăruse-n cale îngrijorată la o adolescență distanță de momentul în care l-a lăsat la casa de copii) pe la toate televiziunile și a „învățat” anul ăsta că trebuie să declare contractele de drepturi de autor. A crescut cu tatăl țigan bișnițar căruia îi mulțumește pentru toată grija și, după închisoare, mai mult cu frații de combinații, intrând prin tot felul de cercuri, grație jovialității sale 🙂 A învățat de la viață să fie personaj, actor, a devenit celebru pe net cu filmulețele în care aberează tot felul de tâmpenii, îmbrăcat în ultimul hal și… așa a câștigat credibilitate în rândul țiganilor și românilor deopotrivă – da există și unii care-l admiră enorm pentru că „le zice pe față”, nu doar oameni care-l înjură.

Urmărit pe contul personal de Facebook  de vreo 180.000 de suflete online și pe pagina oficială de încă 81.000, Nelson Mondialu Fenomen nu putea să nu comenteze cel mai fierbinte subiect internetic: spectacolul mediatic al dramei unei fete violate de 7 băieți din comuna vecină pe care țara-i vrea pedepsiți ca să-și recapete bruma de încredere în justiție, siguranță și viitor. Oricum, de la primul articol din Adevărul, la campania #NUînseamnăNU (izvorâtă pe de o parte din dezgustul față de comentariile incredibile ale familiilor și suporterilor băieților, din dorința de a ajuta un suflet chinuit să vadă dreptatea și lumina pe care statul pare să i-o refuze și pe de altă parte din nevoia de a trage un semnal de alarmă că violuri există și sunt ba justificate, ba luate în derâdere, lucru anormal între Oameni) până la dezvăluirea identității ei în direct la TV și folosirea cazului în declarații și jocuri politice, eleva din Vaslui a trecut prin toate stările posibile și imposibile, iar trauma ei e și mai departe de a-și găsi vindecare.

Ca să vă scutesc de efortul de vă adăuga celor peste 20.000 de vizitatori care au văzut cele mai recente clipuri în care Nelson (care e om) comentează „cazul violului de la Vaslui”, vorbește despre droguri, veveriță, filmul în care va apărea curând și rețeta lui de carne și salată, rezum ideea principală și lucidă: „violulurile sunt de când lumea, dar cei bogați le ascund, nu sunt de-acord cu Măruță că și-a bătut joc de fată în direct; dreptatea o face justiția”, plus alte 3 care reprezintă, de fapt, „chintesența”:

1. E important ca oamenii să NU creadă ce se spune la TV din cauza manipulării (ăia din spatele sticlei îți zic ce vor ei să auzi și pentru că se așteaptă la o anumită reacție).  Violul de la Vaslui nu se putea produce pe sec. Sigur s-a consumat ceva. Sigur a fost vorba de droguri, nu alcool, că alcoolul nu te împinge așa ceva. 

Da, isteria manipulării anilor 90, reiterată prin 2000, scârba față de „prostia de televizor” cu care se minte poporul (care se uită în draci, să aibă ce vorbi, să arate câte știu sau câte imită, fără să fi pus mâna pe-o carte) alimentează și justifică din plin genul ăsta de afirmație. Dar de aici până la demonizarea mass-media n-a fost decât un pas, care-a fost trecut de mulți și de mult 🙂
Grupuri multe și mărunte se jură că au dreptatea supremă, că înțeleg mai bine decât alții cine minte și de ce, fără să fi cercetat nimic, ci pur și simplu pentru că așa se așează chimic, biologic, empatic lucrurile pe structura și realitatea lor. Natură Umană. Pentru Evoluție trebuie făcut, însă, alt pas: utilizarea & antrenarea creierului 🙂 Părerism-cretinismul-ul talk-show-urilor s-a extins ca eczema numulară, acum toată România e un mare talk-show, iar mersul lucrurilor se dezbate în gura mare de pe canapea, nu se mai comentează șușotit în fața porții.

Desigur că NU trebuie să iei literal tot textul pe care-l auzi, ci să te informezi din mai multe surse și să nu-ți „apropriezi” subiectul/ tema/ omul despre care ți se vorbește. Normal că NU trebuie să pui botul la toate scandalurile, că trebuie să înveți pur și simplu să te uiti la televizor și să ALEGI (cu asta începi de fapt :). Învață să culegi informații, să analizezi, să îți iei fix ce îți trebuie ție ca unealtă pentru  actrivitățile tale, înțelegerea contextului în care să trăiești. Televizorul NU este prietenul, părintele, învățătorul tău și nici măcar ghidul tău în viață. Cum NU este nici cel vinovat de toate relele din lume.

Cât despre părerea că fapta x s-a întâmplat din cauza y, Nelson dă glas tuturor celor mulți care cred că experința de viață formată din mersul la serviciu și uitatul la emisiuni TV le justifică „diagnosticele”. Nu pun întrebări dacă-i interesează ceva, dau sentințe.
Te doare capul? Înseamnă că ai băut sau te-a bătut soarele în cap, ceva nasol ai făcut tu, ia un Nurofen. Între cele două nu există căutare de cauză, întrebare. E un salt. O vină mică pe care trebuie să ți-o cauți. Ai fost violată de 7 nemernici, oameni desigur? Ori erau drogați, ori păreai tu curvă. Un salt și mai mare. O vină și mai mare, oricum, pe care tot tu o ai. Dar dacă n-ai bani, noroc, mașină, putere, daca nu ți se face dreptate, atunci de vină e soarta. La fel și dincolo: a violat, e neom, să-l linșăm, să facă Z ceva ACUM, că e vina lui că l-am votat și nu ne apără!
Cum schimbi percepția vinei, cum explici un sistem judiciar celor care nu pricep (un lucru simplu – că drogați, nedrogați, vina e a acelor oameni care comit o infracțiune) sau mai rău, se simt reprezentați și luminați de spusele lui personaj ca Nelson? Cum faci ca după circul de la TV și cel de pe net să urmeze o etapă de schimbare vizibilă? Nu-ți vine să respiri adâng și dacă te numeri printre cei pregătiți și dispuși să ajute să te exprimi echilibrat, logic și să te asociezi unde și cum poți cu cei care pot face o minimă schimbare? Cât și cum reziști încercând să lupți ca acea comunitate din care face parte sau care simți că te reprezintă să fie toată Țara? Puțin. Războiul ăsta continuu nu are niciun sens, dar micile schimbări pe care le poți face să nu fii cuprins de dezgust, dezamăgire sau de ura împotriva celor care-s altfel sunt cele care vor aduce, poate cândva, o schimbare mai mare. But no matter what, #NUinseamnaNU!

2.  Nicio femeie nu merită să fie violată, violul trebuie condamnat. Dar dacă e vorba de Loredana Chivu, Andreea Mantea, atunci NU nu mai înseamnă nu, i-o dai. 

Printre sutele de mii de păreriști online, Nelson vrea să epateze cu „ceva nou”, fiind „plimbat pe la TV” și cunoscând „așternuturi”.  Îi iese pe gură o a doua inepție care bântuie creierele multor bărbați, indiferent de locul nașterii… „Dacă lumea zice că e curvă, cu atât mai mult dacă reprezintă simbolul curvelor care strică la cap fete care vor să fie curve, și mai ales dacă eu știu că-i curvă, atunci de fapt vrea, nu se cheamă viol sau merită să fie violată.” Nelson nu întreabă, e sigur la fel ca și ceilalți că dacă-i curvă sau pare, înseamnă că e mai puțin femeie și implicit mai puțin om, deci poate animal, deci e ok să fie crud… că asta-l face să pară macho, strong. Nu-și pune nimeni întrebări existențiale, așa e legea firii, a străzii și a lumii… Really?
Dacă încă nu ți-ai dat 2 palme măcar pentru că justifici un rău pe care-l faci cuiva încercând să-ți demonstrezi puterea și nu empatiezi cu durerea ființei ăleia, dar plângi la poezia Gândăcelul, caută-te, că  e mult de lucru… Nici tu nu crezi că femeile astea-s oameni, nici alții nu cred că violatorii sunt oameni și tot declasându-ne, scuzăm/ justificăm (greșit) violența.
Hello, numără până la 10 și controlează-te

3. Violul NU e o traumă, mai ales dacă ai primit bani. E o traumă dacă ești Loredana sau Andreea și ai fost părăsită de toți bărbații și râde lumea de tine.

Well, această construcție (i)logică e aplaudată, din nefericire de ambele sexe, la vârsta a doua, în muuuuuuuulte locuri din țara asta. Pe cultura rușinii a regurgitat gura lumii tot ce-a auzit și n-a mestecat/ digerat mental creierul colectiv EVER.
Poziția socială, confortul material și implicit invidia altora îți poate șterge orice durere, căci de fapt cea mai mare suferință e să fii  „de râsul lumii”.
 La nivelul ăsta se vor da, de fapt, cele mai mari „lupte” până hăt departe la generația ce va prinde un asteroid peste față…  E mai greu pentru mulți să creadă că umanitatea, individualitatea, evoluția n-au legătură cu gura lumii, decât să vadă sfinți în pietre sau parchet (că peisajul nu schimbă radical convingerea).
Dacă se rezolvă primele 2 prin exersarea zilnică a unor întrebări simple, ultima ține de împreună. Dar o să fim vreodată împreună TOȚI?
Și tot într-un mare sat din Vaslui? O să fie bine fata asta supusă unui alt viol, cel al publicului? O să-și revină țara asta care începe să umble cu capul în jos fiindcă se simte vinovată de prostie ca Germania de război? Sau o să trăim un nou veac al haiducilor, cum prezice Nelson?
Că ție poate nu-ți place că există Nelson(i) și probabil ai vrea să-l faci să dispară sau să te faci că n-ai văzut că există dacă nu știai de el, iar lui i se rupe și dacă-l spurci îți dă cu bota peste cap imediat…  vorba bine.
Ce faci? Cel mai probabil te retragi în realitatea în care poți face să-ți fie bine și speri că va veni ziua în care educația bună va fi garanția reducerii numărului violurilor.
Eu tot asta fac, sorry. Transmit tot ce pot gândi eu mai bine, mai cald și mai încurajator tuturor celor care au suferit vreodată și sper și eu să trăiesc într-o lume mai empatică, echilibrată și înțeleaptă, în armonie, acceptare și… alte „mituri”. Chiar dacă scriu, povestesc, mă implic, dau mai departe.
Poate și Nelson face în mintea lui fix la fel (dacă ai timp, urmărește clipul până la capăt să vezi că are și niște străfulgerări de luciditate) și, în loc să fie linsat, să fie convins și „educat”, pentru că doar astfel pot și oamenii pe care-i influențează (și pentru care e un adevărat lider de opinie) să se educe mai ușor 🙁

În orice situație, oricum, Nelson are  sfaturi: Drogurile îți distrug viața și îți bagă ceartă în familie. În viață e bine să fii sănătos. Carne și salată. Ție ce sfaturi îți fac bine? Doar ție. Pentru că dacă ai citit postul ăsta până la capăt, înseamnă că te-a afectat și pe tine povestea asta.