Ce luptă ţi-ai ales?

Trăim realitatea în care #ChooseYourBattles a devenit #AlegeLupta#AlegeOpinia, departe de sensul oricum perimat al expresiei (care te îndeamnă să vezi care-ţi sunt priorităţile şi cum poţi ajunge la o stare de armonie prin compromisul clasificării şi investitţii energetice în inutile şi epuizante lupte), înlocuită în multe locuri şi terapii de cuplu din lumea asta cu #EnlightenedSelfInterest (care presupune conştientizarea faptului că fiecare acţiune de “îmbunătăţire” şi “iluminare” a propriei persoane, motivată pentru binele său şi binele comun aduce beneficii partenerilor).

În relaţia cu noi, dintre noi, dintre noi şi ţară, dintre noi şi aleşi, ignorăm sau negăm puterea influenţei exterioare (a discursurilor şi bagajelor de putregai care se revarsă targetat către toate creierele, găsindu-şi loc pe terenul deja antrenat să aleagă o luptă, să adere la ceva prin “da, aşa gândesc şi eu, ce bine zice”) şi ne transformăm din validatori în selectori căutători de validare, în soldaţi ai părţilor care se înfruntă în războaiele care nu sunt ale noastre, uitând că unicul care contează este pentru binele nostru comun. Că prin propria evoluţie, prin conştientizarea spaţiului cu toate regulile şi istoriile lui, prin cunoaşterea legilor şi a potenţialului de funcţionare şi expasiune, putem să contribuim cu soluţii şi acţiuni, validând prin vot cei mai capabili oameni să coneapă, să coordoneze, să implementeze cele mai bune legi şi proiecte, în toate instituţiile publice, în parlament, în guvern, la nivel prezidenţial.

Poate ar trebui să ne aplecăm mai des asupra decalogului interior care ne poate ghida buna credinţă spre alegeri inspirate:

  • ALEGE LUPTA PENTRU DREPTATE ŞI DREPTURI, nu pentru taberele care ţi le definesc după cum li se pare lor mai convenabil, lăsând în afara definiţiei oameni cu drepturi şi în căutare de dreptate.
  • ALEGE LUPTA PENTRU LEGI DREPTE ŞI INTELIGENTE, contestându-le pe cele care nu sunt aşa, după ce le-ai citit, nu te opri în gardurile din faţa aomenilor sau instutuţiilor care le aplică prost sau în ordine pe care nu le înţelegi pentru că nu te oboseşti să cunoşti cutumele sau procedurile unei instituţii ori ale unei structuri armate. Altfel vei fi portavocea la care se aruncă doar invective şi se uită nevoia ce-şi doreşte exprimare şi soluţii.
  • ALEGE LUPTA PENTRU GESTIONAREA EFICIENTĂ A TUTUROR RESURSELOR CARE TE ÎNCONJOARĂ ŞI DE CARE AI NEVOIE, ÎN MOD EGAL CU CEILALŢI – de la apă curentă, aer curat, natură protejată, exploatări care nu afectează mediul înconjurător, lumină, hrană, sănătate, educaţie, transport etc până la fonduri europene şi condiţii pentru bune investiţii.
  • ALEGE LUPTA PENTRU REALĂ REPREZENTARE semnalând fiecare abatere de la checklistul calităţilor importante şi debifând din politică incompetenţa, nepotismul, prostia şi amatorismul, deseori greu de văzut de coşul plin de promisiuni al partidelor, în special de pâcla deasă de minciuni care camuflează găunoşenia celor aflate la putere.
  • ALEGE LUPTA PENTRU CEL PE CARE-L VEZI CĂ SUFERĂ şi pe care-l asculţi şi-l înţelegi, a cărui luptă îţi trezeşte organic nevoia de a da o mână de ajutor cumva să fiţi bine împreună, nu lupta împotriva duşmanului nevăzut pe care ai impresia că trebuie să-l doboare cineva ca tu să fii la fel, în iluzia apărării cercului în care te-ai circumscris fără dorinţă de lărgire sau ieşire.
  • ALEGE LUPTA PENTRU TINE, ĂLA MAI BUN CARE POATE CREŞTE ŞI AJUTA MAI BINELE TUTUROR, în care BUN nu înseamnă SUS şi BINE nu înseamnă CĂLDUŢ PENTRU MINE PE BANII ALTORA.

Nu de alta, dar dacă TU NU, EL NU, EA NU, o să fim mereu NOI, ăia care NU PUTEM TRĂI AŞA CUM VREM ŞI AM PUTEA SĂ TRĂIM, fiindcă EI susţin că nu contează, e bine aşa, să mănânce şi gura lor ceva de pe urma eforturilor noastre, în timp ce pot oferi doar circ prost în te ce te scuipă în ochi dacă le spui că e mai scumpă pâinea…

P.S. În timp ce politicienii vremii îşi împart funcţiile, oamenii ar trebui să-şi împartă informaţiile, skillurile, sarcinile, responsabilităţile, nu pumnii pentru susţinerea celor cărora chiar nu le pasă decât de propria importanţă…

SHARE