Aristoteles Workshop lansează live pe Cinepub a 13a ediție; invitat special, Ursul de Aur Berlinale 2018

  “Ia o cameră, filmează ceva, arată cuiva.” – Jean Luc Godard

  Să faci un film documentar de la zero la proiecție în cinci săptămâni este o probă de foc pentru orice creator. La Aristoteles Workshop vin, din 2006 încoace, tineri talentați din toată lumea, gata săîși încerce puterile și săînvețe de la cei mai apreciați profesori și mentori ai industriei Printre ei s-a numarat și Adina Pintilie, absolventă a workshopului în 2007 cu multipremiatul “Don’t Get Me Wrong”, în anul acesta câstigătoarea Ursului de Aur de la Berlinale cu “Touch Me Not”. Pentru noua generație de creatori de film documentar, startul s-a dat pe 15 martie, când s-au deschisînscrierile pentru ediția din 2018, în parteneriat cu Universitatea Babes Bolyai, Facultatea de Teatru și Televiziune, Departamentul de Film Documentar.

  Au început înscrierile

  Anul acesta, Aristoteles Workshop are loc între 1 și 31 august, la Baru Mare, în județul Hunedoara, în complexul Baru Mare al Universității Babes Bolyai. Competiția este deschisă tinerilor creatori din întreaga lume: regizori, cameramani și monteuri. Aplicațiile se primesc online, pe aworkshop.org.

  Dan Nuțu, producător Aristoteles Workshop, a explicat filosofia care stă la baza metodei de lucru din cadrul programului: ”Cu vreo 2300 de ani în urmă, Aristotel a gândit Sistemul: cum să descoperi adevărul despre sine și univers, prin prisma autorului și a procesului de comunicare artistică. Și pentru că domnul Aristotel era conceptual și sintetic, l-a denumit scurt: Retorica. Și tot pe scurt, chiar asta e ceea ce continuăm noi să facem astăzi, la Aristoteles Workshop. Vi se pare simplu?”.

  Anul acesta, tutorii programului sunt John Appel, Jeroen Berkvens, Rafi Pitts șiLaurent Becue Renard, artiști cu multiple documentare realizate, vizionate și premiate în festivaluri importante. Predau workshop-uri și programe de film documentar în lumea întreagă. Lor li se va alătura pentru un scurt masterclass Thierry Garrel, fostul director al departamentului de film documentar al televiziunii franco-germane Arte, supranumit și “Papa” filmului documentar.

  Parteneriat cu Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

  În premieră absolută, un program privat devine parte din programa Facultății de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

  Dan Curean, lector la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, vorbește despre parteneriatul dintre Masteratul de Film Documentar și Aristoteles Workshop: “Ca tânăr realizator de film, am participat la prima ediție din 2006 a workshopului Aristoteles și asta m-a îndreptat iremediabil spre filmul documentar. Zece ani mai tirziu, alături de colegii mei de la Facultatea de Teatru și Televiziune, în premieră în Romania, am înființat un program academic de Master in Film Documentar. Încercarea de dezvoltare a unei școli specializate pe filmul de non-ficțiune este aproape singulară în peisajul academic din România. Parteneriatul cu Aristoteles Workshop – de fapt prima și poate cea mai semnificativă inițiativă de educație și formare spre filmul creativ documentar din România – reunește două structuri profesionale complementare, care converg împreună spre scopul descris de Godard: «Get a camera, make a movie, show it to somebody!».”

  Filmele Aristoteles Workshop se vad pe Cinepub.ro

  În toți acești ani, filmele Aristoteles Workshop au fost selectate, aplaudate și premiate de public și juriu deopotrivă, în cele mai importante festivaluri de film din lume, printre care se numără Cannes Film Festival – Quinzaine des Realisateurs și Short Film Corner, Dok Leipzig, Locarno International Film Festival, IDFA Amsterdam, L’Alternativa Independent Film Festival Barcelona, Entrevues Paris, Warsaw Film Festival, Festivalul Internaţional de Film Documentar Visions du Reel de la Nyon, Cronograf Chișinău, iarîn România, TIFF, ASTRA International Film Festival, festivalurile NexT sau One WORLD.

  Producțiile Aristoteles Workshop pot fi văzute acum pe Cinepub.ro, o platforma online gratuită de cinema românesc dedicată iubitorilor şi creatorilor de film românesc, cea mai mare arhiva de film autohton online. Aici filmele pot fi vizionate în condiții legale.

  O dată pe lună, într-una din serile de joi, dedicate filmului documentar, poveștile produse de studenții Aristoteles Workshop ne apropie de universul unei Românii puțin cunoscute, văzute și redate inteligent, frust sau cu delicatețe, cu umor sau chiar cu tandrețe. Sunt primele producții ale unor cineaști promițători, cu forță, ale caror traiectorii s-au intersectat într-o experiență intensă de descoperire și învățare la Aristoteles Workshop, undeva în România.

  (În cele 12 ediții deja încheiate, pregătirea și producția au avut loc pe rând la Cisnădioara și Sibiel, jud.Sibiu, la Vama, jud. Suceava, la Șurdești, jud. Baia Mare și la Bata, jud.Arad).

  Marți, 3 aprilie, in dialog cu Adina Pintilie, la Cărturești

  Marți, 3 aprilie, de la ora 19:00, producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman vor participa la o nouă ediție Cercul (offline la Librăria Cărturești Verona și online pe www.cinepub.ro). Discuția va fi moderată de criticul de film Ileana Bîrsan. Invitații speciali ai acestei ediții sunt absolventa Aristoteles Wokshop, regizoarea Adina Pintilie, și fondatorul CINEPUB, Lucian Georgescu.

  ”Am învățat în 5 săptămâni la Aristoteles mai mult decât în 3 ani la facultate”, a declarat Adina Pintilie, anul acesta câstigătoare a Ursului de Aur la Berlinale cu “Touch Me Not”. Invitații Cercul vor discuta despre ce înseamnă cele cinci săptămâni de AristotelesWorkshop, despre modul în care un film documentar poate porni de la faza de idee și ajunge, într-un timp atât de scurt, la varianta finală de montaj, dar și despre cariera ulterioară a Adinei Pintilie.

  Cei interesați îi pot adresa întrebări Adinei Pintilie (accesând pagina de Facebook CINEPUB: https://www.facebook.com/THECINEPUB/sau Aristoteles Workshop: https://www.facebook.com/AristotelesWorkshopAssociation/), iar acestea vor fi preluate și discutate la întâlnirea Cercul din 3 aprilie.