5 motive să te uiți la Mr. Robot

UPDATE: M-a enervat teribil  finalul previzibil al episodului 2, dar nu mă las 🙂
Am dat rar note personale peste 9 unui serial. Mr. Robot, însă, merită din plin aprecierea și respectul tuturor celor care așteaptă drame curățele și deștepte cu ITiști și tocilari (fiindcă de comedii bunicele am tot avut parte – The Big Bang Theory, Sillicon Valley, The IT Crowd), dar mai ales cu hackeri. Majoritatea dramelor și thriller-elor de gen au fost slăbuțe, s-au înecat în teorii ale conspirațiilor și deseori au lăsat impresia că a fi hacker e o chestie simplă sau o boală, dezamăgind fani și contribuind la proliferarea multor prejudecăți.

mrrobot_keyart_s1

Cum mă număr printre cei care au devorat tot ce-a apărut în zona asta, deseori cu maximă degamăgire, salut acest serial ce are premiera azi și pe care vă sfătuiesc să-l urmăriți cu atenție, că interes sigur vă stârnește 🙂 Cine știe, poate chiar merge bine și n-o să sfârșească anulat.

UPDATE: Mr. Robot a primit un nou sezon!
Președintele USA Network a confirmat vestea și a lăudat scenariul lui Sam Esmail.

După mine, ar fi cel puțin 5 motive să te uiți la Mr. Robot:

1. Mr. Robot e un rol care-i vine de minune lui Christian Slater (pe care mama și acu-l știe din „Numele trandafirului”, dar eu recunosc că mi-l amintesc din „Basil”).  Pune la cale o revoluție mondială, adună tot felul de demenți mișto într-o gașcă determinată să  elibereze lumea de mahării lacomi care fac jocurile și se semnează„fsociety” când și unde trebuie… Care-i sunt adevăratele intenții? E un prof bun sau un lider inspirat care știe mai mult decât niște discursuri motivaționale a la Cercul Poeților Dispăruți sau e un tip alunecos cu două fețe și cu o agendă diferită? Oricum, pare băiatul bun  momentan în treaba asta, dacă ești înscris cu gândul în Partidul Piraților, îți vine să donezi pentru Anonymous sau ești fan V for Vendetta.
mrrobot_person_christian_0

2. Rami Malek joacă rolul lui Elliot, un progamator care-și petrece ziua apârând de hackeri clienții firmei la care lucrează, iar noaptea o arde chiar el la fel, dar în scopul curățării vieților altora pe care-i întâlnește sau la care pare să țină (el fiind cam socio, așa, de-aia e obligat să meargă la psiholog – o doamnă de treabă pe care o ajută fără ca ea să știe chir în primul episod – scăpând-o de un fustangiu neismțit). Întâlnirea cu Mr. Robot (într-un loc unde-s numai jocuri de-alea faine, arcade-uri adică) îi cam schimbă traiectoria și ajunge să fie parte la îndepărtarea CTO-ului companiei pe care-i anagajat s-o protejeze și pe care ar putea s-o dărâme dacă ar reuși misiunea de a șterge toate datele despre oamenii care-au adunat datorii bancare. Da, băiețașul ăsta cu sânge egiptean joacă mișto de tot (mai ales  în relație cu cea mai bună prietenă a lui din copilărie).
Rami e o bunăciune de 34 de ani (îi dai 24, pe bune, îl ajută faptul că-i născut în taur, ar zice nativii în cor) care cică are și un frate geamăn. Mă rog, important e că s-a anturat prin Need for Speed, Short Term 12Night at the Museum, The Master, Oldboy, The Pacific, dar și un Twilight), iar acum încearcă să dea lovitura cea mare (n-ar trebui să fie deloc greu cu look-ul ăsta dezaxat). Rami e vocea lui Tahno din jocul video The Legend of Korra.Rami+Malek+Red+Carpet+Breaking+Dawn+Premiere+TldfHREK5V_l

3. Cast-ul e completat de figuri simpatice cu partituri bine scrise – Portia Doubleday (“Her”), Carly Chaikin (“Suburgatory”), Martin Wallström (“Simple Simon”), scenariul se ține bine, imaginea e brici, iar atmosfera e mișto. Îți lasă impresia că ești mai aproape de o miniserie britanică bună sau de un film suedez decât de un serial ultracomercial american, pentru că oamenii ăștia chiar filmează mișto. Serialul e regizat de danezul Niels Arden Oplev (The Girl with the Dragon Tattoo, Dead Man DownWe Shall Overcome).

4. Te face să vrei să întri în joc, într-un fel sau altul. Serialul are event de lansare, nu doar pagină pe Facebook și se promovează fain.

***

The terrors of society are coming to an end. Are you ready?Join the revolution with the premiere of Mr. Robot TOMORROW at 10/9c on USA Network.

Posted by Mr. Robot on Tuesday, 23 June 2015

***

5. Nu mustește de inteligență și nici n-are mare substanță, dar are insight-uri ok – niște referințe la Edward Snowden sau William Gibson – și oferă mai mult suspans și bucurie după vizionare decât toată grila USA Network. Gurile rele spun că orice serial cu Slater sfârșește anulat și uitat, iar rețeta americană spune că personajul principal nu poate fi un om complexat, torturat de gânduri și alegeri, neintegrat social și dependent de droguri (în „Scorpion”, de exemplu, pentru că-s mai multe personaje de genul ăsta, nu simți atât de mult oboseala încercării de empatie, fiind vorba și de alt ton și de alt gen de serial – light light light, dar te plictisește crunt continua alergare spre finalul fericit și morala poveștilor). Tocmai de-asta e de apreciat: nu mizează pe un erou care să facă toate fetele să suspine  sau la care să aspire diverse categorii de public, ci optează pentru un tip recognoscibil, troubled etic și psihologic (deși puțin mai tânăr decât altele) pe care, totuși, să-l poată respecta oricine.
Pentru publicul f. tânăr și poate mai puțin cunoscător, ar putea părea o combinație între un audiobook și un show TV, dar scânteia interesului pentru a citi mai multe s-ar putea trezi cumva 🙂
Hackerii sunt de aproape 2 ani în mainstream TV (amintiți-vă de aparițiile din Homeland, Scandal, The Blacklist, Criminal Minds și multe aletele), sunt HOT ca villains, dar par și mai interesanți ca băieți buni…

VEZI TRAILERUL

ASCULTĂ POVEȘTILE LUI RAMI

PS. Acest post este dedicat Ancăi Duma, în speranța că acest serial îi va fi bună companie și leac anti-insomnie 🙂

RECOMANDĂRI în zonă: Person of interest, Halt and catch fire, CSI Cyber.

Bonus pic:

rami si christian