5 clipuri rusești de mare tonaj internetic

Dacă sunteți siguri că numai la posturile noastre comerciale de radio se ascultă muzică îndoielnică sau „nedemnă” de statutul pe care acest cuvânt magic îl conferă, dacă sunteți convinși că numai și numai pe „internetul nostru” e plin de porcărioare, piese retarde  sau pur și simplu proaste și genurile se combină înfiorător pentru plăcerea banului de pe spatele celor fără prea mare educație… mai priviți o dată-n jur și spargeți bula din când în când pentru o gură de realitate înconjurătoare cu alertă de „hai să facem mai bine, că se poate”, în loc de blazare.

La o aruncătură de rachețică, mama Rusie produce de 50 de ani vizual și muzical alternative la „imperialismul american”, mai pe gustul format în timp al publicului comercial și pe înțelesul lui, întru vânzarea de produse, proiecte și turnee sau campanii de revitalizare a spiritului modern al națiunii. De la adaptări de filme și seriale americane celebre, la copii fidele ale artiștilor care rup prin Billboard și reclame după cele mai populare rețete americane, divertismentul rusesc vinde bine și, mai ales, susține bula autosuficienței în care trăiesc încă mulți, cam ca și pe la noi. Dar pentru că nu propapaganda și impactul ei asupra pop cult e subiectul de față, ci hiturile-n sine și ce zic ele, să vă ofer așadar spre vizionare 5 videoclipuri din 2015 care le împachetează pe toate eclectic și revelator:)
Pentru noutăți despre petiția unor producători ruși de-a stopa influența statului în radiouri și propaganda prin pop – dance, mergeți la The Guardian.
Pentru topul meu personal din piesele auzite la radiourile lor teoretic comerciale:

5. Бьянка – SEXY FRAU

Bianka din Rusia vrea să fie regina R&B. Și chiar dacă piesa și clipul par furate din telefonul lui Beyonce, versurile sunt mai bune decât ar fi vreodată autointitulata noastră regină în domeniu, Cristina Spătar, s-o facă vreodată. Iaca ce zice ea: „Îmi plătesc taxele, particip la sondaje/ nu mă interesează aranjate mariaje/ am un fund din oțel inoxidabil/ dar un suflet vulnerabil”.

4. SEREBRO – ПЕРЕПУТАЛА

Pe fetele de la Serebro le știți, poate, cu Mama Lover, Kiss , Malo Tebya și alte câteva hit-uri de-au prins prin lume.
Ăsta-e un mai diferit. Cel puțin așa și-au propus Maxim Fadeev, Igor Matvienko și Konstantin Meladze, să aducă un sound nou, să le plaseze pe fete definitiv în categoria premium, să se plimbe-n topuri și la festivaluri de toate felurile. Dacă vi se par cunoscute imaginile – revedeți clipul Invisible Light de la Scissor Sisters sau Harmony Korine al lui Steven Wilson.
Ce povestesc în versuri: despre o iubire încheiată trist, desigur. Cam în genul ăsta „N-am cuvinte, am înteles/ Am pus deoparte cearșafurile/e simplu, deși mă trezesc/ îmi doresc sa nu se fi terminat visele.”

3. NYUSHA / НЮША – Где ты, там я


Nyusha Shurochkin cântă despre toate și despre nimic, despre infebilul sufletului feminin și vulnerabilitatea relației de dragoste… cam așa ar putea zice un comunicat de-ăla tras de păr și-mpuns cu paiul la fund de cocteil, cum trimit micuții de pe la casele de discuri. Dar ea spune, deloc încurcată de culorile Holi din apă, costumele și coregrafiile Bollywood inspired și toate ruperile de Eurodance, niște platitudini aproape de„ nu uita că soarele apune până la capătul zilei/și-n inimă ta va fi umbra altcuiva/ îndepărtează tristețea, fă loc energiei/ai visat prea mult, e timpul să poți zbura”. Important e că în topuri este peste Taylor Swift și Ariana Grande.

2. Макс Барских – Хочу танцевать

Există pe acest loc în sect top personal Max Barskin pentru că mi-a adus aminte de NKOTB, Jason Donovan și alte ființe cu blugi urâți care-ar fi meritat o încadrare-n blpnuri și cadre retro-cool în zona disco 🙂

1. Время и Стекло – Имя 505/ Time & Glass – Name 505

Dânșii mi-au dat-o la guilty pleasure direct 🙂 Cred că-s din Ucraina de fel, acești Alex/Positive și Nadia, produși de Alex Potapenko, și fac treabă bună pop disco style.  Le ador stilistul numai pentru egării aăa colorați plasați fix unde trebuie. Și apreciez faptul că au adus dansatori profesioniști. A, și că-i clip regizat și produs de o femeie.
Ar merge la reclamele Coca Cola de la ei și la toate aniversările din lume, la toate dedicațiile, dacă tot zic lucruri ca: Numele preferatului meu este numele tău… numele meu favorit e numele tău… spune ce-ți place și mie-mi place”…
P.S. Ce nu-mi place e că numele lor e asociat des cu campaniile de promovare a turismului în Crimeea.

Ce nu încape-n niciun top findcă-mi provoacă nervi (din motive de semi-penibilitate de combinație muzică-mesaj-clip și lipsă de originalitate):

 

1. Егор Крид – Невеста/ The Bride

Piesa asta poate înlocui cu succes la o orice nuntă moldovenească cerebrele acorduri „mai spune-mi iubito o dată”… important e ca mireasa să fie majoră. Pentru tipele de 16 ani care ascultă cum Yegor zice că ar vrea ca iubita lui să fie gravidă (într-o melodie care-i o adunătură de furăciuni într-un mod care-ți rămâne-n ureche) nu știu cât de sănătoasă e 🙂

2. Тимати и L’ONE – Еще до старта далеко (feat. Павел Мурашов)

3. MBAND – Посмотри на меня/ Look at me

dar mai ales clipul de la muzeu:

4. Мот – День и Ночь

5. Юлианна Караулова – Ты не такой/ Julianna Karaulova – You’re not

Nu-i așa că vă vin în minte cel puțin 3 voci românești care ar putea cânta piesa asta și-ar fi hit boring mâine?

Anyway, pentru maximă diversitate – hop aici.

BONUS cu dedicație pentru cei care cred în puterea unei trupe cu 3 fete sexy care pot cânta fashion printre vaci:

LOBODA – TIME TO GO HOME