10 ani de NexT și Festival Friends la NexT 2016

Anul acesta, Festivalul Internațional de Film NexT (7-11 aprilie 2016) împlinește 10 ani. 10 ani de filme scurte care, adunate unul câte unul, înseamnă peste o mie. Dar cum nu avem un festival de o mie și una de nopți și nici nu ne prea place să socotim, am ales să adunăm într-un program special acele scurtmetraje care au rămas cu noi de la o ediție la alta și care, credem noi, surprind cel mai bine ce înseamnă NexT. Cinci filme ambițioase, ale unor voci originale și curajoase. Programul 10 ani de NexT va fi proiectat joi, 7 aprilie, la Muzeul Țăranului, imediat după gala de deschidere, începând cu ora 20.00.

Printre highlighturile 10 ani de NexT sunt incluse și scurtmetrajele unor cineaști care au căpătat recunoaștere internațională în urma participării la NexT, doi dintre ei regăsindu-se pe lista nominalizaților la Premiile Academiei Americane de Film din 2016.

Câștigătorul Oscarului pentru film străin de anul acesta pentru foarte apreciatul Son of Saul, Laszlo Nemes, este și câștigătorul din 2010 al premiului „Cristian Nemescu” pentru regie, pentru filmul Cu puțină răbdare/ Türelem, inclus în selecția programului 10 ani de NexT.

De asemenea, cineasta de origine turcă Deniz Gamze Ergüven, nominalizată în 2016 la Oscarul pentru cel mai bun film străin, cu Mustang, este prezentă în program cu scurtmetrajul O picătură de apă/ Bir damla su, pentru care a câștigat premiul „Cristian Nemescu” pentru regie la prima ediție NexT, în 2007.

După zece ani de NexT, filme, invitați și evenimente, festivalul și-a făcut o mulțime de prieteni. Oameni care au fost alături de noi încă de la început, colaboratori vechi și noi și foști concurenți. O mulțime de oameni care iubesc filmele și, mai ales, iubesc să le facă. Din dorința de a face ca filmelor lor să ajungă la public, s-a născut secțiunea Festival Friends.

Anul acesta ne bucurăm că programul secțiunii include și două dintre proiectele participante la cele două ediții anterioare The Pitch din 2014, respectiv 2015 – 4 1/2 senses, regia Raluca Răcean Gorgos și Ion Aramă, și Azi nu, în regia Cristinei Iliescu.

4 and a half senses2

Dar și scurtmetrajul Ennemis Intérieurs, debutul ca regizor al sound-designerului și sound-editorului Selim Azzazi, invitat special al ediției de anul acesta și membru în juriul Competiției Internaționale.

Cele 10 scurtmetraje ale prietenilor festivalului vor fi proiectate în două calupuri duminică, 10 aprilie, de la ora 15.00, respectiv 18.00, la Cinema ELvire Popesco.

Biletele și abonamentele pentru cea de a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film NexT se pot achiziționa online de pe www.eventbook.ro.

Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaștilor din România.

Proiect cultural finantat de Ministerul Culturii.

Co-finantat de: Programul Europa Creativă – Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Sponsori: Silva, HBO, TNT, French Revolution, Pizza Hut.

Parteneri: ShortsTV, Abis Studio, Villa Kult, CineLab, ArCuB, Primăria Municipiului București, Centrul Național al Dansului București, Cărturești, Universitatea București, UNATC I.L. Caragiale, MUBI, Noumax, MIDOCAR, Blue Air, MobilaDalin, Aqua Carpatica, Rotenberg, Tassimo, Hai cu bicla, J’ai Bistrot, DESCHIS Gastrobar, Club Control, Clubul Țăranului.

Parteneri Instituționali: Ambasada Franței în Romania, Institutul Francez din București, Ambasada Israelului în România, Goethe-Institut București, Ambasada Spaniei în România, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Ambasada Suediei la București, Ambasada Regatului Norvegiei în România, Ambasada Republicii Finlanda în România, Ambasada Regatului Danemarcei în România, Institutul Camões pentru Cooperare și Limbă Portugheză, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Muntenegrului, Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Parteneri media

Radio 21, Radio România Cultural, Zile și Nopți, Cinemagia, CinemaRX, Aarc, CineFan, Film Reporter, Acoperișul de sticlă, Ziarul Metropolis, Liternet, Observatorul Cultural, Decât o revistă, Modernism, Sub25, The Institute, B365, urban.ro, Vice, Infestival, Cooperativa Urbană, Orasulm.eu, Teen Art Out, Bestmusic, Metalhead, Feeder.ro, România pozitivă, Teen Art Out, Mixtopia.

Parteneri NexT Kids

Itsy Bitsy, Sfatul părinților, Totul despre mame, UrbanKid.ro

SHARE